’s Werelds belangrijkste beurs voor de medische industrie, MEDICA (14 tot 17 november in het Duitse Düsseldorf), vormt het decor voor de publieke voorstelling van Homeflow – het eerste product van het Antwerpse Minze. Homeflow maakt het urologen mogelijk om mannen, vrouwen en kinderen met plasproblemen en blaasfunctiestoornissen thuis te diagnosticeren en op te volgen. De oplossing bestaat uit een draadloze uroflowmeter, een mobiele app met daarin onder meer een elektronisch plasdagboek en een online platform waarop urologen alle data kunnen consulteren. Homeflow verzamelt meerdere precieze en objectieve metingen in de thuisomgeving en is erg makkelijk te gebruiken. De procedure voor het verkrijgen van een CE-label loopt volop; de oplossing zou tegen het midden van 2017 commercieel beschikbaar moeten zijn, en zal bijdragen tot een verhoogde tijds- en kostenefficiëntie in de urologiepraktijk.
“Eén op de twee mannen boven de 40 jaar wordt ooit geconfronteerd met plasproblemen en bijna één op de vijf volwassenen – mannen zowel als vrouwen – heeft te kampen met stoornissen zoals een overprikkelde blaas,” zegt Jiri Vermeulen, medeoprichter van Minze, een starter die ondersteund wordt door het imec.istart ondernemerschapsprogramma. “Vandaag gebeuren alle urologische onderzoeken in het ziekenhuis of de dokterspraktijk. Dat is uiteraard niet erg comfortabel voor de patiënt en neemt veel tijd in beslag. Bovendien moeten artsen hun diagnose en voorgestelde behandeling baseren op een beperkt aantal metingen die dus niet representatief zijn. Met Homeflow willen we urologen in staat stellen hun patiënten thuis te diagnosticeren en op te volgen, zodat ze bij de interpretatie van de resultaten rekening kunnen houden met veel meer metingen en zich tijdens consultaties kunnen focussen op de patiënt en de behandeling.”
Homeflow bestaat uit drie componenten. De eerste is de draadloze uroflowmeter die automatisch data capteert uit de urinestalen van de patiënt en sensoren bevat die omgevingssignalen registreren – zoals beweging of de positie van de patiënt ten opzichte van de meter. Het is trouwens de eerste elektronische uroflowmeter die gebruikt kan worden door mannen, vrouwen én kinderen – onafhankelijk van de plaspositie. De tweede component is een mobiele app die het klassieke, papieren plasdagboek vervangt waarin patiënten totnogtoe zelf een aantal gegevens moesten bijhouden zoals het tijdstip van het toiletbezoek en de hoeveelheid urine die werd verzameld. Dankzij de Homeflow app – die in verbinding staat met de uroflowmeter – worden deze data voortaan automatisch geregistreerd en verwerkt. Tenslotte is er het online platform dat voor de arts alle data bundelt en visualiseert en het hem mogelijk maakt het probleem vanuit verschillende standpunten te bekijken.
“Homeflow is een volledig autonoom systeem dat niet alleen betrouwbaar is, maar ook 100% patiëntvriendelijk,” voegt Gilles Tas, medeoprichter van Minze, daaraan toe. “De betrouwbaarheid wordt gegarandeerd doordat we dezelfde meetprincipes gebruiken als in het ziekenhuis. Maar de betrouwbaarheid van onze meetresultaten ligt zelfs nog een stuk hoger, omdat we rekening houden met meer metingen. Bovendien hoeven patiënten zelf geen data in te geven, wat wil zeggen dat iedereen onmiddellijk met Homeflow overweg kan; er wordt zelfs een stuk overlast weggenomen. Door alle data thuis te verzamelen en nog voor de consultatie door het online platform te laten verwerken, zijn we ervan overtuigd dat we de contacten tussen urologen en hun patiënten veel tijds- en kostenefficiënter kunnen laten verlopen. Dit is een hele nieuwe wereld die voor urologen opengaat.”
Homeflow doorloopt momenteel de procedure voor het verkrijgen van een CE-label. De oplossing zou dus tegen het midden van 2017 commercieel beschikbaar moeten zijn. Urologen, distributeurs geïnteresseerd in een samenwerkingsverband met Minze en farmaceutische bedrijven die Homeflow zouden willen gebruiken in het kader van klinische studies kunnen alvast met het product en het team kennismaken op de stand van Minze tijdens MEDICA (hal 17, stand D61).
Published on:
14 November 2016