sympl laat het eerste deel van de rekruteringsprocedure binnen Facebook verlopen via een chatbot. Dit verlaagt de drempel voor werkzoekenden die actief zijn op Facebook. De interactie via chat laat toe om een echte dialoog uit te bouwen tussen werkzoekenden en recruiters. En daar draait het allemaal om bij een sollicitatie.
Een talentbot binnen Facebook is een primeur voor Europa. Mark Herman, co-founder van sympl: "Facebook is het meest gebruikte social platform en het is logisch dat ook werknemers en werkgevers er elkaar kunnen vinden. We zijn de eerste in Europa die solliciteren binnen Facebook mogelijk maken. Als de talentbot een succes blijkt, is uitbreiding naar andere landen zeker aan de orde."
De talentbot is ook een antwoord op het dalende gebruik van apps. 65% van de smartphonegebruikers downloaden geen apps meer, en 80% van hun tijd spenderen ze in slechts 5 apps. De sympl talentbot werkt zonder dat er een app moet worden gedownload.
Hoe werkt de sympl talentbot
Als werkzoekende surf je via Facebook Messenger naar sympl.be. Daar start je conversatie met Chip, de talentbot van sympl. Je beantwoordt gedurende vijf minuten een tiental vragen over je jobvoorkeur en achtergrond. Je kan ook je CV uploaden en doorsturen.
De talentbot doet enkel de eerste screening. Na het opladen van je CV nemen de recruiters van sympl over. Zij communiceren online met de werkzoekende en nodigen hen uit voor een geautomatiseerd video-interview. De recruiters zijn verantwoordelijk voor de finale matching met de werkgever en houden de werkzoekende op de hoogte.
Steven Pyck, co-founder van sympl: "De combinatie tussen een talentbot en recruiters is uniek en zorgt voor snelheid, gebruiksgemak en efficiëntie zonder het menselijke aspect uit het oog te verliezen."
Getest en goedgekeurd door Mobile Vikings en VDAB
sympl testte de talenbot samen met Mobile Vikings en VDAB. Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder VDAB: “Als netwerkregisseur is het de opdracht van VDAB om werkzoekenden en werkgevers aan elkaar te koppelen. Daarom zoekt het labo nieuwe dienstverlening voortdurend naar manieren om onze open services innovatief in te zetten. sympl is hier een mooi voorbeeld van en is noodzakelijk om aan de noden van de arbeidsmarkt van morgen tegemoet te komen."
De tests zijn alvast positief. 85% van de werkzoekenden zegt dat ze de talentbot willen gebruiken voor hun zoektocht naar werk. 98% geeft zelfs aan dat ze graag nog meer vragen zouden krijgen van Chip. Dankzij het videointerview kunnen werkzoekenden kunnen hun persoonlijkheid beter etaleren dan enkel via CV.
Werkgevers zien hun rekruteringsproces dan weer drastisch versnellen. Zij kunnen op basis van de video-interviews sneller inschatten of de werkzoekende goed bij hen past. Volgende stap: een kapitaalronde.
De talentbot is een nieuwe oplossing binnen de bestaande HR-activiteiten van sympl en zal later ook naar andere platformen dan Facebook worden uitgebreid.
sympl bereidt momenteel een kapitaalronde voor om zijn diensten verder uit te rollen. Het uiteindelijke doel is een volledig HR-conversatieplatform op basis van artificiële intelligentie.
Published on:
2 November 2016