REstore project

Hoe imec.livinglabs samen met REstore via slimme boilers energie bespaart

Slimme boilers, minder verbruik: de REstore-case

REstore is een bedrijf dat de vraag naar energie aanpast aan het aanbod aan beschikbare energie. Zo wordt energie real time doorgestuurd naar het bedrijf dat op dat moment energie nodig heeft. Om de technologie die ze reeds toepassen in grote industrieën te vertalen naar gezinnen nam REstore imec.livinglabs onder de arm. Samen  zochten we kandidaten die hun warmtepompboiler wilden verbinden met het internet om te testen of deze op een slimme manier energie verbruikt. Een (niet-slimme) boiler warmt het water in het reservoir namelijk op wanneer het water te veel is afgekoeld, los van jouw behoefte aan warm water op dat moment.

Als je boiler verbonden is met het internet, wordt hij plots veel slimmer.

Hij weet wanneer jij je water warm wil, wat jouw favoriete douchemomenten zijn en wanneer je het liefst de afwas doet. Daarom warmt hij niet onnodig op als hij weet dat je gewoon op je werk bent en dus niet gauw warm water zal nodig hebben.

Zo bespaar je energie.

Er waren verschillende gezinnen die het principe in Antwerpen wilden testen. Er werd een device geïnstalleerd op hun bestaande boiler dat hun toestel slimmer maakte. Gedurende enkele weken werd er gretig op- en afgeschakeld om een evolutie te herkennen. Bovendien werd er ook een systeem gebouwd dat de verschillende schakelmomenten online registreerde. De verschillende gezinnen konden zo hun verbruik volgen via een online dashboard.

Na afloop van de testperiode deelden de gezinnen hun bevindingen met ons. De reacties op de slimme boilersystemen waren positief. Het dashboard mocht wat geavanceerder, maar de testers zijn ontzettend benieuwd naar nieuwe ontwikkelingen binnen deze markt. Ze waren allemaal enthousiast om ooit zelf zo’n slimme boiler aan te schaffen.

Wil jij net als de gezinnen meebouwen aan nieuwe innovatieve ideeën die de duurzaamheid in de stad vergroten?

Schrijf je in in ons panel en wie weet bouw je een volgende keer mee aan de innovatie!

 

Wil je meer ontdekken over dit project. In dit filmpje lichten de co-CEO’s van REstore het IoT-principe in detail toe:

 

Meer info en deelnemen

This website uses cookies for analytics purposes only without any commercial intent. Find out more here.

Accept cookies