Imec en KU Leuven bouwen klimaatneutrale parkeergarage

23 februari 2017 - Imec en de KU Leuven beginnen dit voorjaar aan de bouw van een nieuwe klimaatneutrale parkeergarage op de campus Arenberg. De nieuwe garage zal 750 plaatsen tellen waarvan imec twee derde zal innemen en de KU Leuven één derde. De plaatsen in de parkeergarage vervangen een voorlopige openluchtparking, die opnieuw met groen wordt ingevuld, en bestaande parkeerplaatsen die in het nieuwbouwproject Quadrivium plaats zullen maken voor een nieuwe grote aula en een nieuwbouw Natuurkunde . Vermoedelijke start van de werken is april 2017 en voorziene einddatum eind 2017.

Er werd gekozen voor een volledig open garage. Geen evidente oplossing want de Europese richtlijnen raden daarbij aan hellingbaanverwarming te voorzien. Die is nodig om vorstvorming op open steile hellingen te vermijden en ervoor te zorgen dat wagens bij vriestemperaturen niet beginnen te schuiven. Deze verwarming en ook de werking van de liften en de verlichting zal volledig gecompenseerd worden door de opbrengst van fotovoltaïsche panelen op het dak. Daardoor zal de nieuwe parkeergarage volledig klimaatneutraal functioneren.

“We hebben voor de meest energiezuinige oplossing gekozen”, legt Wim Mennes, directeur Building and Facilities van imec uit. “Een mogelijk alternatief was een gesloten gebouw zonder verwarming. Maar zo’n gebouw is minder brandveilig en heeft continue ventilatie nodig, wat meer energie verbruikt dan een hellingbaanverwarming. Bovendien zal de hellingbaanverwarming tot een absoluut minimum beperkt worden en alleen bij vriestemperaturen functioneren. Met 1000m² aan zonnepanelen op het dak, zal de energievraag van de verwarming, de liften en de verlichting volledig beantwoord worden.”

Bij de keuze van het ontwerp (van de hand van architectenbureau Stéphane Beel) is niet alleen rekening gehouden met de capaciteit, het milieuaspect en de veiligheid, maar is er ook veel belang gehecht aan een hoogstaande architectuur en een goede ruimtelijke inplanting. De impact op de omgeving wordt beperkt door het ontwerp, met een smalle kopse gevel aan de kant van de Celestijnenlaan en een geleidelijk breder wordend gebouw. Er wordt ook veel aandacht besteed aan voldoende kwalitatief groen rondom het gebouw en een vlotte en veilige verkeerscirculatie. De voorgevel wordt afgewerkt als groengevel.

Daarnaast moedigen de KU Leuven en imec hun werknemers ook aan om meer gebruik te maken van het openbaar vervoer en de fiets. Er wordt gewerkt aan een verbeterde verbinding met het station van Leuven via een rechtstreekse buslijn. Samen met de nieuwe parkeergarage worden een grote fietsparking en alle nodige faciliteiten voorzien voor wie met de fiets naar de campus komt.

Contact