Ondertekening TNO
/TNO and imec launch photonics collaboration

Press release

TNO and imec launch photonics collaboration

Pivotal role for Holst Centre in Eindhoven

Dutch version

About Holst Centre

With the establishment of Holst Centre in 2005 by imec (Belgium) and TNO (Netherlands), expertise in wireless sensor technologies and flexible electronics was brought under one roof at the High Tech Campus Eindhoven. The sharing of specific knowledge in an open structure, makes it possible to align research and innovation with societal issues in the fields of health & vitality, energy & climate and mobility & industry 5.0. To help solve those societal challenges, Holst Centre connects the Dutch Brainport region with a global ecosystem of industrial and academic partners. Using the expertise, knowledge and technologies of TNO and imec, technological innovations are developed so that the partner companies can take them to the market. Holst Centre now has around 200 employees. 

Dutch version

TNO en imec starten samenwerking rond fotonica

Centrale rol voor Holst Centre in Eindhoven

Eindhoven, 28 september 2022 – TNO en imec hebben een intentieovereenkomst getekend waarin zij zich committeren om samen te werken rond geïntegreerde fotonica. Beide onderzoekscentra werken ieder al langer aan innovaties op het gebied van fotonica, maar gaan nu hun krachten bundelen om zo de ontwikkeling van de fotonica industrie in Nederland, België en Europa te versnellen. De samenwerking zal in 2023 van start gaan binnen Holst Centre, het onderzoeks- en innovatiecentrum op de High Tech Campus in Eindhoven, waarin imec en TNO sinds 2005 samenwerken. Holst Centre speelt een actieve rol in het Nationaal Groeifonds voorstel van PhotonDelta, en zal met deze overeenkomst haar positie als kenniscentrum verder versterken.

Geïntegreerde fotonica

Bij fotonica worden fotonen (licht) gebruikt om informatie over te dragen en te verwerken. Bij geïntegreerde fotonica worden fotonische componenten geïntegreerd in een microchip, volgens een maakproces dat voortbouwt op dat van een conventionele elektronische chip. Zo worden de eigenschappen van fotonica en microchips gecombineerd, waardoor informatie sneller, efficiënter en energiezuiniger overgedragen en verwerkt kan worden. Toepassingen met geïntegreerde fotonica kunnen leiden tot bijvoorbeeld minder energieverbruik van datacentra, veiligere autonome auto’s, het fijnmazig meten van voedselkwaliteit en betere persoonsgerichte diagnostiek in de gezondheidszorg.

Holst Centre in geïntegreerde fotonica

Geïntegreerde fotonica wordt een van de nieuwe pijlers in de strategie van Holst Centre. Samen met partners uit het PhotonDelta ecosysteem (zoals Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Twente, Photonics Integration Technology Center en andere organisaties) wil ze de ontwikkeling van de Europese industrie rondom geïntegreerde fotonica versnellen. Daarbij slaat Holst Centre een brug tussen universiteiten en de industrie en brengt ze de technologie van geïntegreerde fotonica naar toepassingen in de maatschappij. Door de expertises van imec en TNO te combineren, kunnen alle aspecten die nodig zijn in het ontwikkelings- en productieproces, zoals design, prototyping, testen en productie, worden aangeboden.

Kathleen Philips, directeur imec in Holst Centre: “De ondertekening van deze overeenkomst is een mijlpaal in de samenwerking tussen TNO en imec. Het is een ambitieuze uitdaging en een unieke kans, waarbij we de expertises van beide organisaties samenbrengen om Nederland en België nog beter op de kaart te zetten op het gebied van fotonica.”

Ton van Mol, directeur TNO in Holst Centre: “De fotonische microchiptechnologie van imec in Leuven, de designexpertise van imec in Nederland en de optica- en systeemintegratiekennis van TNO gaan we combineren om nieuwe duurzame oplossingen in verschillende industrieën te helpen ontwikkelen.”

Over Holst Centre

Met de oprichting van Holst Centre in 2005 door imec (België) en TNO (Nederland), werd expertise op het gebied van draadloze sensortechnologieën en flexibele elektronica op de High Tech Campus Eindhoven onder één dak gebracht. Het delen van specifieke kennis in een open structuur, maakt het mogelijk om onderzoek en innovatie af te stemmen op maatschappelijke vraagstukken op het gebied van gezondheid & vitaliteit, energie & klimaat en mobiliteit & industrie 5.0. Om mee te helpen aan het oplossen van die maatschappelijke uitdagingen, verbindt Holst Centre de Nederlandse Brainport-regio met een wereldwijd ecosysteem van industriële en academische partners. Door gebruik te maken van de expertise, kennis en technologieën van TNO en imec, worden technologische innovaties ontwikkeld zodat de partnerbedrijven ze naar de markt kunnen brengen. Holst Centre heeft inmiddels circa 200 medewerkers.