Gent | More than two weeks ago
Deelproject A: Digitaal Welzijn modelleren met Intensieve Longitudinale Data.
De onderzoeksgroep imec-mict-UGent aan de Universiteit Gent kijkt uit naar kandidaturen (m/v/x) voor een voltijdse, 4-jarige doctoraatsbeurs in het kader van het ERC-project “Digital Wellbeing in a Culture of Ubiquitous Connectivity: Towards a Dynamic Pathway Model [DISCONNECT]”. De kandidaat zal meewerken aan subproject A van het DISCONNECT-project. In dit deelproject onderzoeken we of we mensen hun ervaringen van digitaal welzijn kunnen modelleren als een dynamisch systeem waarin de voor- en nadelen van digitale connectiviteit met elkaar in balans staan. Om dit model te toetsen, verzamelen en analyseren we intensieve longitudinale data.
Moderne communicatie- en informatietechnologieën zoals smartphones, laptops en slimme horloges zorgen ervoor dat we altijd en overal verbonden zijn. Dat biedt zowel kansen als risico’s voor ons welzijn: Enerzijds ondersteunen deze technologieën ons bij het organiseren van ons dagelijks leven en bij het bereiken van onze persoonlijke doelen. Anderzijds vragen ze soms ongewenst onze aandacht, en ervaren we druk om altijd ‘aan te staan’. Deze paradox leidt tot een nieuwe uitdaging: Hoe kunnen we een gezonde balans vinden tussen onze tijd online en offline? Het DISCONNECT-project, een grootschalig onderzoek gefinancierd door de Europese Onderzoeksraad en geleid door prof. dr. Mariek Vanden Abeele, gaat op zoek naar het antwoord op deze vraag door gebruik te maken van innovatieve onderzoeksmethoden. Deze vacature betreft deelproject A. In deelproject A worden bij 700 Vlamingen intensieve longitudinale data verzameld door smartphone- en laptopgebruik te loggen en meerdere keren per dag korte vragenlijstjes af te nemen. Deze data worden vervolgens gecombineerd met klassieke surveydata om zo dynamische, persoonsspecifieke modellen te bouwen die helpen verklaren wanneer iemand (een gebrek aan) digitaal welzijn ervaart, en welke rol persoonskenmerken, technologische factoren en contextuele factoren spelen in deze ervaring. Meer informatie over het project vind je hier.
Je zal ingeschakeld worden in een interdisciplinair team, waarin jouw taak bestaat uit het modelleren van de verzamelde intensieve longitudinale data om verdere inzichten te vergaren over digitaal welzijn. Je schoolt jezelf bij in het gebruik van state-of-the-art statistische en computerwetenschappelijke analysetechnieken, waaronder netwerkanalyse en machine learning, die je vervolgens toepast binnen het project. Je ontwikkelt een theoretisch kader, draagt actief bij aan de dataverzameling, schrijft wetenschappelijke artikelen en neemt deel aan (inter-)nationale wetenschappelijke congressen. Daarnaast wordt verwacht dat je een doctoraal proefschrift afwerkt op basis van het gevoerde onderzoek. Tot slot, neem je deel aan de dagelijkse werking van het ERC-team, de onderzoeksgroep imec-mict-UGent, en de vakgroep Communicatiewetenschappen. Na het succesvol afronden van het proefschrift heb je vaardigheden ontwikkeld die je op de kaart zetten als ‘computational social scientist’.
We bieden je een voltijdse doctoraatsbeurs aan voor een periode van maximaal vier jaar. Indiensttreding wordt voorzien ten vroegste op 1 september 2021.
Opgelet: Als je reeds eerder als bursaal of als assistent hebt gewerkt aan een Vlaamse universiteit, kan dit gevolgen hebben voor je aanstelling.
Naast de doctoraatsbeurs kan je ook rekenen op een aantal voordelen, zoals 38 dagen vakantieverlof per kalenderjaar, een breed opleidings- en vormingsaanbod, een fietsvergoeding, terugbetaling van openbaar vervoer voor woon-werkverkeer, ecocheques enz. Een volledig overzicht van onze personeelsvoordelen, kan je vinden op de UGent website.
Je zal werken in een dynamische en stimulerende onderzoeksomgeving. Je werkt in het gloednieuwe gebouw ‘De Krook’ in Gent, een plek waar kennis, creativiteit en ondernemen centraal staan.
We verwachten je kandidatuur uiterlijk op 30 juni 2021 om 23u59. Voeg volgende documenten in 1 bestand samen en mail ze naar jobs.mict@ugent.be:
De UGent voert een gelijkekansen- en diversiteitsbeleid en moedigt dan ook iedereen aan om te solliciteren.
Voor bijkomende informatie over het project kan je contact opnemen met promotor Prof. dr. Mariek Vanden Abeele via mariek.vandenabeele@ugent.be
Meer informatie over de imec onderzoeksgroep mict is te vinden op www.mict.be