Emerging photonics ecosystem at the heart of King’s visit to Holst Centre and Photondelta
/Emerging photonics ecosystem at the heart of King’s visit to Holst Centre and Photondelta

Partner related news

Emerging photonics ecosystem at the heart of King’s visit to Holst Centre and Photondelta

During King Willem-Alexander's visit to the High Tech Campus in Eindhoven on April 20, he gained insight into the value chain of integrated photonics in the Netherlands and Europe from various perspectives.

Dutch version

PhotonDelta is an ecosystem of organizations that conceive, develop and make solutions based on photonic chips. PhotonDelta supports the system by stimulating collaboration between stakeholders, providing funding, and connecting them to the market.

Holst Centre, a collaboration of imec and TNO, brings together expertise in wireless sensor technologies and flexible electronics under one roof. The sharing of specific knowledge in an open structure enables the alignment of research and innovation with societal issues in health and vitality, energy and climate, and mobility and industry 5.0.

More information: 

PhotonDelta
Jorn Smeets, Chief Marketing Officer
M: 06 - 1147 8812
E: jorn@photondelta.com
W: www.photondelta.com

Imec at Holst Centre
Carolien van der Leegte, Communicatiemanager imec NL
M: 06 - 1760 4841
E: carolien.vanderleegte@imec.nl
W: www.holstcentre.com
W: www.imec-int.com

TNO at Holst Centre
Sara Joosten, Project Manager Marketing & Communications
M: 06 – 2915 6716
E: sara.joosten@tno.nl
W: www.holstcentre.com
W: www.imec-int.com

Dutch version

Opkomend fotonica-ecosysteem centraal bij bezoek koning aan Holst Centre en Photondelta

Eindhoven, 20 april 2023 - Tijdens het bezoek van Koning Willem-Alexander aan de High Tech Campus in Eindhoven op 20 april heeft hij vanuit diverse perspectieven inzicht gekregen in de waardeketen van geïntegreerde fotonica in Nederland en Europa. Deze opkomende chiptechnologie krijgt een versnelling dankzij een door PhotonDelta geleid programma van 1,1 miljard euro. Met demonstraties in Holst Centre en rondetafelgesprekken bij PhotonDelta leerde de Koning over de essentie van de technologie, de toepassingen ervan en het belang voor de toekomst van Nederland en Europa. 

 

Ewit Roos, CEO van PhotonDelta, is zeer blij met het resultaat van de dag. "Het bezoek van de Koning is een enorme eer voor het ecosysteem. Het onderstreept nogmaals het belang van geïntegreerde fotonica voor ons land. We vertelden hem over de toepassingen van geïntegreerde fotonica voor innovaties in medische diagnostiek, autonoom rijden, de agrarische sector en datacommunicatie. PhotonDelta en Holst Centre staan centraal in de ontwikkeling van deze nieuwe waardeketen. Voor de Koning was dit zeker een prachtige gelegenheid om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van de kwaliteit van de unieke positie van het ecosysteem en alle kansen die nog voor ons liggen."  

Fotonica draait om de interactie tussen licht (fotonen) en materie. Via fotonica kunnen gegevens met de snelheid van het licht worden verzonden, waardoor het energieverbruik wordt verminderd en de efficiëntie wordt verhoogd. Geïntegreerde fotonische chips, die wereldwijd als een sleuteltechnologie worden beschouwd, maken de ontwikkeling van kleinere, snellere en energie-efficiënte apparaten mogelijk. Dit zal leiden tot innovaties die de grote uitdagingen van onze tijd helpen oplossen en bijdragen tot een gezonde en duurzame toekomst. 

Nationaal Groeifonds 

Nederland heeft de kansen van geïntegreerde fotonica erkend via het Nationaal Groeifonds. PhotonDelta, het ecosysteem van organisaties in fotonische chiptechnologie, heeft via dit fonds publieke en private investeringen in totaal 1,1 miljard euro gemobiliseerd om Nederland om te vormen tot leider in de volgende generatie halfgeleiders. De investering bestaat uit 470 miljoen euro via het groeifonds, de rest komt van andere partners en belanghebbenden. Het geheel maakt deel uit van het plan van de Nederlandse regering om de positie van het land als wereldleider op het gebied van geïntegreerde fotonica te versterken. 

Demonstraties en rondetafelgesprek 

De Koning bezocht eerst Holst Centre, een samenwerking tussen de onderzoekscentra imec en TNO. Onderzoekers uit verschillende disciplines ontwikkelen nieuwe technologie voor fotonische chips en prototypen die bedrijven kunnen gebruiken voor hun productieproces en voor nieuwe producten.  

De Koning kreeg een rondleiding door het laboratorium van Holst Centre en woonde demonstraties bij van de toepassing van fotonica in verschillende sectoren. Vertegenwoordigers van Signify, Effect Photonics, Delta Diagnostics, Quix Quantum en Lionix gaven uitleg over de verschillende stadia in de waardeketen. Tijdens deze rondleiding lag de nadruk vooral op de toepassingen die de cruciale uitdagingen van de samenleving helpen oplossen. 

Kathleen Philips, directeur van imec in Holst Centre: "Geïntegreerde fotonica is één van de pijlers van de strategie van Holst Centre. Door de expertise van imec en TNO te combineren, kunnen vele aspecten worden aangeboden die nodig zijn in het ontwikkelings- en productieproces, zoals ontwerp, prototyping, testen en productie. We combineren de fotonische microchiptechnologie van imec in België, de complementaire fotonica platformen in Nederland, de ontwerpexpertise van imec in Nederland en de kennis over optica en systeemintegratie van TNO om nieuwe duurzame oplossingen in verschillende industrieën te helpen ontwikkelen." 

Het aansluitende bezoek aan PhotonDelta, eveneens op de High Tech Campus, begon met een presentatie over het ecosysteem. In de afgelopen jaren heeft PhotonDelta deze community laten groeien van 12 naar 60 stakeholders die samen een waardeketen vormen die fotonische chips en daarop gebaseerde oplossingen bedenkt, ontwikkelt en maakt. In het rondetafelgesprek kwamen thema's als industrialisatie, applicatietechnologie en Europese samenwerking aan bod. Phix Photonics Assembly, Smart Photonics en Trumpf Photonics Components gingen in op de uitdagingen en mogelijke oplossingen bij het opschalen van de meest cruciale industrialisatieprocessen. Na dit gesprek bespraken Synopsys NL en NXP de uitdagingen rond applicatiestrategieën: het creëren van een bibliotheek van eenvoudig te gebruiken bouwstenen voor nieuwe toepassingen. Tot slot kwam het Europese speelveld in beeld via PhotonDelta zelf en het ministerie van Economische Zaken. Daarbij kwamen de ambities van Europa rond strategische autonomie en de impact van de European Chips Act aan bod. Fotonische chips zijn door de Europese Commissie aangewezen als sleuteltechnologie. Leveringszekerheid voor digitale technologie is het leidende principe in de Chips Act. 

Ton van Mol, directeur TNO in Holst Centre: "Strategische autonomie betekent niet het ontwikkelen van een kopie van de wereldwijde waardeketen voor halfgeleiders in Europa, maar het innemen van unieke Europese posities in deze ketens waar we 'world-class' kunnen zijn. Dit impliceert wederzijdse afhankelijkheid door kwaliteit en capaciteit in plaats van het één-op-één overnemen van wat elders al gebeurt. Geïntegreerde fotonica is zo'n positie waarin Europa kan uitblinken." 

PhotonDelta is een ecosysteem van organisaties die oplossingen op basis van fotonische chips bedenken, ontwikkelen en maken. PhotonDelta ondersteunt het ecosysteem door samenwerking tussen partijen te stimuleren, financiering te verstrekken en ze te verbinden met de markt.  

Holst Centre, een samenwerking van imec en TNO, brengt expertise in draadloze sensortechnologieën en flexibele elektronica samen onder één dak. Het delen van specifieke kennis in een open structuur maakt het mogelijk om onderzoek en innovatie af te stemmen op maatschappelijke vraagstukken in gezondheid en vitaliteit, energie en klimaat, en mobiliteit en industrie 5.0.  

Voor meer informatie:

PhotonDelta
Jorn Smeets, Chief Marketing Officer
M: 06 - 1147 8812
E: jorn@photondelta.com
W: www.photondelta.com

Imec at Holst Centre
Carolien van der Leegte, Communicatiemanager imec NL
M: 06 - 1760 4841
E: carolien.vanderleegte@imec.nl
W: www.holstcentre.com
W: www.imec-int.com

TNO at Holst Centre
Sara Joosten, Project Manager Marketing & Communications
M: 06 – 2915 6716
E: sara.joosten@tno.nl
W: www.holstcentre.com
W: www.imec-int.com